Fosterlandet - del 2

Published: July 4, 2023, 8 a.m.

b'

Fosterlandet unders\\xf6ker hur Sverigebilden uppstod vid f\\xf6rra sekelskiftet. I andra delen tittar vi n\\xe4rmare p\\xe5 de id\\xe9er och h\\xe4ndelser som formade den svenska ber\\xe4ttelsen om en enad, homogen nation.

Lyssna p\\xe5 alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det verkliga nationella uppvaknandet i Sverige kom med f\\xf6rlusten av Finland 1809. Esaias Tegn\\xe9r fattade pennan och skrev dikten Svea. Stormaktstiden var \\xf6ver, men somliga hade sv\\xe5rt att sv\\xe4lja de f\\xf6rlorade ambitionerna. Dikten bel\\xf6nades av Svenska Akademien 1811, samma \\xe5r som Geijer bildade G\\xf6tiska f\\xf6rbundet. Svensk dikt dignade av referenser till asatrons gudar, till vikingarna och den av k\\xf6ld och umb\\xe4randen h\\xe5rt tuktade svensken. Karl XII lyftes fram som en hj\\xe4ltekonung, den sista av sitt slag. Vid f\\xf6rra sekelskiftet kulminerade detta projekt. Skansen och Nordiska museet kom till, Richard Berg m\\xe5lade fram det nordiska ljuset, Hugo Alfv\\xe9n omtolkade folkvisor till symfonier. Det f\\xf6rflutna var det som framtiden skulle byggas p\\xe5. Men hur s\\xe5g detta f\\xf6rflutna ut?

P\\xe5 Skansen samtalar journalisten och f\\xf6rfattaren Po Tidholm med historikern och f\\xf6rfattaren Maja Hagerman och id\\xe9historikern Sverker S\\xf6rlin om hur bilden om ett homogent Sverige skapades och hur man definierade det \\xe4kta svenska.

Fosterlandet \\xe4r en serie i fyra delar gjord av Po Tidholm. Producent: Marie Liljedahl.

'