Zijn we China te slim af met deze lichtinnovatie?

Published: May 12, 2022, 8 a.m.

b'

Licht manipuleren zodat we er enorme hoeveelheden data mee kunnen versturen. Die technologie kennen we al van glasvezelkabels, maar wat nou als computerchips met lichtsnelheid kunnen communiceren? Dat kan grote impact hebben op heel veel verschillende sectoren. En Nederland kan er heel goed in worden.

\\n

Die Nederlandse specialiteit wordt ook aangemoedigd door de mega-investering van 471 miljoen euro die het Nationaal Groeifonds heeft gedaan in het voorstel van PhotonDelta. In deze aflevering van BNR Eyeopeners bespreken we daarom het principe van geïntegreerde fotonica. Die technologie zal volgens PhotonDelta een flinke groei doormaken de komende jaren. Nederlandse bedrijven hebben de kennis en kunde om wereldspelers te worden in de keten van fotonische chips en de toepassing van deze nieuwe technologie. Maar hoe maken we van deze kans werkelijkheid? 

\\n

In deze aflevering zijn te gast:

\\n
    \\n
  • Ewit RoosCEO van PhotonDelta. PhotonDelta is de spin in het web van de waardeketen voor fotonische chips. Ze werken samen met bedrijven, kennisinstellingen en leveranciers om het ecosysteem van de Nederlandse geïntegreerde fotonica te laten groeien.
  • \\n
  • Daan KerstenCEO van PhotonFirst. Zij gebruiken fotonica en fotonische chips om meetoplossingen te bieden voor verschillende sectoren. Denk bijvoorbeeld aan het meten van de temperatuur van batterijcellen in elektrische auto\'s of de doorbuiging van windmolenwieken. 
  • \\n
  • Martijn Heckprofessor in fotonische integratie bij de TU Eindhoven. Martijn doet onderzoek naar de toekomstige stappen die geïntegreerde fotonica kan gaan zetten. Hoe zouden fotonica en kwantumtechnologie elkaar bijvoorbeeld kunnen aanvullen? 
  • \\n
\\n

Over BNR Eyeopeners

\\n

In dit programma praat Nina van den Dungen wekelijks met drie gasten over slimme technologische innovaties die een grote rol zullen gaan spelen in de duurzame toekomst. Er komen veel onderwerpen aan bod: zoals het realiseren van slimme energienetwerken, de mogelijkheden (en gevaren) van gezichtsherkenning, de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot remote working én de laatste innovaties op het gebied van cybersecurity. Nina bespreekt de impact van deze ontdekkingen, maar vooral ook de praktische toepasbaarheid ervan voor bedrijven en consumenten.

\\n

Als podcast en op FM

\\n

BNR Eyeopeners verschijnt elke week als podcast. Klik hier om je gratis te abonneren, zodat elke nieuwe aflevering automatisch in je favoriete podcast-app verschijnt. Ook is Eyeopeners elke donderdagavond om 19:00 uur te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

\\n

Redactie: Stijn Goossens

See omnystudio.com/listener for privacy information.

'