Prsident Juncker: Al magt til EU - 15. september 2018

Published: Sept. 15, 2018, 9:30 a.m.

b'I denne uges podcast fra Oktober Radio n\\xe5r vi b\\xe5de rundt om 10-\\xe5ret for finanskrisen og EU-kommissionens \\xe5rlige tale om Unionens tilstand. Og vi markerer at det i denne weekend er 45 \\xe5r siden at den chilenske musiker Victor Jara blev myrdet.

I f\\xf8rste halvdel af udsendelse taler vi om EU-kommissionsformandens State of the Union-tale, hvor han bl.a. kom ind p\\xe5 hvordan EU skal vinde deres retm\\xe6ssige plads i verden, bl.a. ved at styrke solidariteten mellem medlemslandene.

EU forestiller sig at den bedste m\\xe5de hvorp\\xe5 man kan sikre at de indre gr\\xe6nser kan holdes \\xe5bne, er ved at overlade det til EU at bevogte de ydre gr\\xe6nser, og bestemme hvem der m\\xe5 komme ind, og hvem der skal blive ude, og hvem der skal skydes eller bare sendes til lejre.
I talen kom formanden ogs\\xe5 ind p\\xe5 at den kommende traktat der skal gennemf\\xf8re n\\xe6ste fase af den \\xf8konomiske og monet\\xe6re union.

M\\xe5let er at euroen kan konkurrere med dollaren om at blive verdenshandels valuta. Det vil bl.a. kr\\xe6ve at EU-centralbanken kan f\\xe5 lov til at s\\xe6lge statsobligationer. Men det store sp\\xf8rgsm\\xe5l er hvordan investorerne kan v\\xe6re sikre p\\xe5 at f\\xe5 deres penge igen, kan EU f\\xe5 lov til at udskrive skatter direkte hos unionsborgerne.


10 \\xe5ret for verdenskrisen

I disse dage markeres det i pressen at det er ti \\xe5r siden, at Lehman Brothers Koncernen krakkede og markerede den finansielle verdenskrise br\\xf8d ud.

Forkvinden for LO, Lizette Risgaard, var ude med et lille blip i Politiken hvor hun kr\\xe6ver at nu hvor tiderne er gode, skal vi s\\xf8rge for at f\\xe5 alle med. Investere i velf\\xe6rd og uddannelse, ikke sk\\xe6re ned. Men det er typisk at der fra LO godt kan komme en lille kritik af markedskr\\xe6fterne ved en festlig lejlighed, mens de d\\xe6kker over at de selv stod for den s\\xe5kaldt ansvarlige linje, mens krisen rasende og der var brug for at k\\xe6mpe.

LO st\\xe5r ikke for at kalde til kamp for bedre forhold. I stedet kaldes der til at stemme p\\xe5 de rigtige\\u2026 Alts\\xe5 Bjarne Corydon og kumpanerne, der ikke vil \\xe6ndre en t\\xf8ddel ved nedsk\\xe6ringspolitikken.

Krakket i 2008 havde v\\xe6ret flere \\xe5r under vejs og bet\\xf8d b\\xe5de en gigantisk arbejdsl\\xf8shed, og l\\xf8nnedgang, og i mange lande ogs\\xe5 massive hjeml\\xf8shed, da de blev sat p\\xe5 gaden.

I hele verden fra USA til EU blev man hurtigt enige om at rede de st\\xf8rste banker og sende regningen for kapitalismens krak til befolkningen. Hvilket helt konkret har betydet et 10 \\xe5r med forst\\xe6rkede nedsk\\xe6ringer af den offentlige sektor og overf\\xf8rselsindkomster. Og samtidig massive skattelettelser til de allerrigeste. En politik der har forst\\xe6rket uligheden dramatisk.

EU brugte finanskrisen til at f\\xe5 endnu mere magt over medlemslandenes \\xf8konomiske politikker, og har endog sk\\xe6rpet kravene til skattelovgivning og offentlige underskud og g\\xe6lds\\xe6tning under krisen, hvilket har begr\\xe6nset medlemslandenes spillerum til nedsk\\xe6ringer og salg af statslige v\\xe6rdier.

Resultatet af EU\\u2019s krav om \\u201dbalance\\u201d og \\u201dden sunde \\xf8konomi\\u201d og \\u201dn\\xf8dvendighedens politik\\u201d er at fattigdom og arbejdsl\\xf8shed er hverdagen for millioner mennesker i EU-landene. I virkeligheden er EUs politik fortsat at give al magt til markedskr\\xe6fterne.

P\\xe5 trods af de mange bekymrede taler, om at tage ved l\\xe6re af krisen, er der er ikke sket en tilbagerulning af alle de liberaliseringer der gjorde svindelspekulationen til en prim\\xe6r investering i det \\xf8konomiske boom i nullerne. Hvilket var medvirkende \\xe5rsag til at den \\xf8konomiske krise i 2008 udl\\xf8ste den v\\xe6rste \\xf8konomiske verdenskrise siden 1929.

Alle de neo-liberalistiske \\xf8konomer sidder stadig p\\xe5 dagsordenen, som de har gjort siden de introducerede deres metoder i Pinochets diktatur i Chile, og siden de med Ronald Reagan og Margaret Thatcher i 1980erne blev den dominerende \\xf8konomiske ideologi.

Der er stadig intet reelt statsligt tilsyn af bankerne, og der er ingen adskillelse mellem spekulations- og b\\xf8rsm\\xe6glervirksomheder, og bankvirksomhed, og kreditinstitutter, og forsikringsselskaber.

S\\xe5 v\\xe6r beredt, \\xf8konomiske kriser er uundg\\xe5elige under kapitalismen, og det er kun et sp\\xf8rgsm\\xe5l om tid f\\xf8r n\\xe6ste krak rammer.

http://kpnet.dk/2018/09/16/praesident-juncker-al-magt-til-eu-oktober-radio-aarhus/'