Konflikten om den offentlige sektor forstrkes - 21. april 2018

Published: April 21, 2018, 9:31 a.m.

b'Konflikten om den offentlige sektor forst\\xe6rkes

I denne uges podcast fra Oktober Radio tager vi igen en vurdering af de fastl\\xe5ste overenskomstforhandlinger i forligsinstitutionen. I tirsdags valgte de at forl\\xe6nge forhandlinger med 14 dage frem til 1. maj. Og det skyldes bl.a. at arbejdsgiversiden igen fremlagde sk\\xe6rpede krav lige op til deadline.
Derfor er en konflikt p\\xe5 hele, eller dele of de offentlige omr\\xe5der, stadig en meget sandsynlig udgang, som man b\\xf8r berede sig p\\xe5.
En anden og lige sandsynlig udgang er at det bliver indg\\xe5et en stribe r\\xe5dne forlig og s\\xe5 st\\xe5r kampen om at stemme NEJ. Sker det vil overenskomstforhandlingerne ogs\\xe5 lande i konflikt. Men da f\\xf8rst til juni.
Bag arbejdsgiversidens h\\xe5rde forhandlingslinje st\\xe5r et samlet borgerligt Danmark der \\xf8nsker et totalt opg\\xf8r med hele den offentlige sektor.

Der har vist sig en massiv protest over hele landet, med mangfoldige markeringer og demonstrationer hver dag siden p\\xe5sken, og stort set alle byer har v\\xe6ret med, og uddannelses institutioner og private arbejdspladser har sendt st\\xf8tte udtalelser og billeder.
Fredag aften i K\\xf8benhavn gik en stor fakkel demonstration forbi forlissen. Og markeringerne har alle haft et budskab om at st\\xe5 sammen og vise solidaritet, og er samtidig mere og mere tydeligt blevet en massebev\\xe6gelse der protesterer imod nedslidning og udsultning af den offentlige sektor.
L\\xe6s mere p\\xe5 kpnet.dk:
http://kpnet.dk/2018/04/21/konflikt-tomlen-ned-for-politikerne/

Vi afspiller en bid af talen fra Finn Andersen (Afd. Formand Metal \\xd8stjylland) den 18. april, hvor han bl.a. siger at gode b\\xf8rnehave, sygehuse og folkeskoler h\\xe6nger n\\xf8je sammen med at man behandler de offentlig ansatte ordentligt og at de har tid nok, ogs\\xe5 til forberedelse.

Musikken denne gang er med Gudmund Auring, i en optagelse fra demonstrationen i \\xc5rhus 10. april 2018. Nok er nok - \\xe9n for alle - vores sammenhold er magt. Melodi: Internationale.
Find video her: https://www.facebook.com/KPnetavisen/videos/1425134160924730/

I anden del af udsendelsen omtaler vi to aktuelle b\\xf8ger der p\\xe5 v\\xe6r deres m\\xe5de kommer ind p\\xe5 hvad der sker n\\xe5r markedskr\\xe6fterne bliver styringsredskaber i alle dele af samfundet.

"Hvis De lige vil sidde helt stille, frue, dr. Jacobsen er ny p\\xe5 afdelingen"
af forfatteren Steffen Jacobsen.
Han er selv overl\\xe6ge og ortop\\xe6dkirurg og sagde han op i protest mod den bureaukratiske amerikanske forsikringsmodel der blev indf\\xf8rt med Sundhedsplatformen. Her fort\\xe6ller han selvoplevede anekdoter og betragtninger om, hvordan politikere og DJ\\xd8F\\u2019ere har \\xf8delagt det danske sundhedsv\\xe6sen.

https://www.lindhardtogringhof.dk/hvis-de-lige-vil-sidde-helt-stille-frue-dr-jacobsen-er-ny-paa-afdelingen

\\u2019Pseudo-arbejde \\u2013 hvordan vi fik travlt med at lave ingenting\\u2019.
Af Anders Fogh Jensen og Dennis N\\xf8rmark. Bogen fors\\xf8ger sig med en ny vinkel p\\xe5 tendensen med at der bliver flere og flere administrative og PR medarbejdere, mens antallet af folk der rent faktisk laver noget bliver sk\\xe5ret ned. Forfatterne kommer frem til at meget af kontorarbejdet reelt fuldst\\xe6ndig meningsl\\xf8st pseudo-arbejde. Projekter, regler og strategier, der kan udfylde en 37-timers arbejdsuge for mennesker med lange, fine uddannelser. Totalt v\\xe6rdil\\xf8st for dem selv, deres virksomhed og samfundet. Og til gene for de varme h\\xe6nder der skal bruge ekstra tid v\\xe6r gang der er opfundet et nyt nyttesl\\xf8st kontrolskema. S\\xe5 hvorfor er det at vi ikke stopper med alt meningsl\\xf8st arbejde og fordele der fornuftige p\\xe5 flere h\\xe6nder og sk\\xe6re arbejdstiden ned til 15 timer om ugen?
Forfatterne kan m\\xe5ske godt se problemerne, men der er ikke tale om en kapitalisme kritik.

Til sidste markerer vi 50 \\xe5ret for den syrede film Rumrejsen 2001, en af de f\\xf8rste film hvor en computer kommer til at spille en hovedrolle som skurk. Den styrer alle dele af et rumskib der er p\\xe5 vej til Mars, og da den f\\xe5r den opfattelse at bes\\xe6tningen konspirerer imod den og vil standse missionen, s\\xe5 er den programmeret til at missionen har forrang frem for alt.
Et udm\\xe6rket billede p\\xe5 vores tid, hvor IT projekter tit er med til at bane vejen for markedsmekanismer frem for meningsfuldt arbejde.'