Orgasmul

Published: Feb. 16, 2021, 9:57 p.m.

Este de la sine înțeles că în zilele noastre vorbim tot mai mult despre orgasme. Și este complet corect pentru că este un aspect important al experienței umane, ce a fost cercetat tot mai îndeaproape pentru a înțelege pe deplin fenomenul. Dar cum funcționează aceste izbucniri misterioase?

Pentru început, trebuie să înțelegi că răspunsul sexual al organismului este împărțit în patru etape: excitație, platou de excitare, orgasm și rezoluție. În urma excitației, creierul stimulează fluxul de sânge către organele genitale, bătăile inimii și respirația crește, iar sistemul nervos central devine pe deplin angajat, trimițând semnale de plăcere către sistemul de recompensare a creierului. Aceste mii de terminații nervoase transmit constant semnale de plăcere creierului tău, rezultând un orgasm.

Orgasmul este altfel spus, un buton de resetare a sistemului nervos.

Fericirea se bazează pe procesele chimice ce se produc în corpul nostru, iar cu cât cunoaștem mai bine aceste procese cu atât putem să ne echilibrăm emoțiile. În esență, fericirea este provocată de patru neurotransmițători: dopamină, oxitocină serotonină și endorfine. În timpul actului sexual, se eliberează acești patru neurotransmițători, de unde și starea euforică , de beatitudine la finalul acestuia.

Pe parcursul celor patru etape ce se parcurg în timpul actului sexual, se produc o serie de modificări. În pasul întâi de stimulare, excitație, dopamina este eliberată. Aceasta este hormonul dorinței, pentru ca ea se declanșează atunci când ne apropiem și anticipăm o recompensă. Platoul de excitare este cel mai înalt punct de excitare, pentru că el este predecesorul orgasmului. Ritmul cardiac, respirația, presiunea și tensiunea musculară continuă să crească pe tot parcursul etapei.

Orgasmul este faza cea mai plăcută și cea mai scurtă. Femeile sunt mai norocoase decât bărbații, deoarece orgasmele lor durează mai mult și pot experimenta orgasme multiple.

Secreția hormonului oxitocină duce la contracție și ejacularea musculară ritmică. Cu cât este mai mare eliberarea de oxitocină, cu atât este mai intens orgasmul. După aceea, suntem răsplătiți cu o bună porție de dopamină pe care o simțim ca o plăcere relaxantă.

Există aproximativ 30 de părți active ale creierului implicate în orgasm.

Sexul este un calmant natural. Declanșează în ultima etapă de rezoluție, endorfinele, care reduc durerea și stresul.

Astfel pe parcursul unei partide de sex ce aduce orgasme ambilor parteneri, se eliberează în creier toți neurotransmițătorii ce sunt responsabili cu fericirea!

Cu siguranță nu este nici o coincidență în faptul că atingerea orgasmului reușește să detensioneze mușchii, să ne destreseze și să ne încarce cu o energie pozitivă! Astfel că acesta nu poate fi decât o necesitate pentru o viață armonioasă!

John Callahan spunea că „Râsul şi orgasmul sunt cei mai buni „tovarăşi” care să te însoţească în pat.”