A La Carte: Pascal Smet

Published: Sept. 14, 2023, 1 p.m.

"Het Brussels gewest kan en moet de openbare ruimte rond het Zuidstation snel herinrichten," zegt voormalig staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussel-Vooruit) in A La Carte. "En er moeten dringend permanente schoonmaakploegen aan de slag gaan." 

"Het Brussels gewest kan vandaag al heel wat doen," weet Smet. "Je gelooft het of niet, maar ik was in juni van plan om het Zuidstation in september aan te pakken." Maar toen deed de aanwezigheid van de Iraanse delegatie op de Brussels Urban Summit zijn positie in de Brusselse regering wankelen. 

Eind augustus ontplofte dan de situatie in het Zuidstation. "Ik was op vakantie, maar heb toen op het punt gestaan om Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) te bellen en te zeggen dat ik de coördinatie over het Zuidstation wel zou willen opnemen.” 

Smet verwijst naar het metrostation Beurs. "Ik heb daar destijds mijn verantwoordelijkheid opgenomen. Alleen ontbreekt het in Brussel te vaak aan integere politici die dat doen. Dat zeg ik overigens al jaren: iedereen bevoegd, niemand verantwoordelijk." 

Smet noemt in A La Carte namen: "Brussels minister Elke Van den Brandt (Groen) is bevoegd voor de openbare ruimte, minister Alain Maron (Ecolo) voor de properheid rond het Zuidstation en allebei zijn ze bevoegd voor werklozen en mensen zonder papieren." 

Toch verwacht Smet relatief snel verandering. Om te beginnen kijkt hij uit in oktober naar de doorlichting van Brussel door de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Europa. Hij verwacht "een harde analyse." Bovendien zal het financiële failliet van Brussel meteen na de verkiezingen van 2024 op tafel komen. En zal er meer dan een miljard moeten bespaard worden op een begroting van zeven miljard. Daarin ziet Smet "een enorme hefboom, die Brussel zal dwingen om zich intern te reorganiseren." 

Anderzijds laakt Smet ook de houding van de federale regering ten aanzien van de hoofdstad en spreekt van schuldig verzuim. "Het is de grote Belgische ziekte: Brussel wordt beschouwd als de vuilnisbak van België, of toch als de plek waar de rest van het land haar problemen stockeert." 

Daarom is er volgens Smet nood aan een nieuw Brussels pact met de federale regering, de Vlaamse gemeenschap en het Waals gewest. Een pact dat Brussel erkent als hoofdstad en toegangspoort tot de rest van de wereld. "Brussel moet zelf intern orde op zaken stellen, maar het moet ook als hoofdstad worden gefinancierd. Zo moet federale overheid de Brusselse metro financieren."