De borrar djupt ner i jorden for klimatet

Published: April 22, 2011, 11 a.m.

b'

Vi beger oss till Stilla Havet utanf\\xf6r Costa Rica d\\xe4r en grupp forskare har givit sig ut f\\xf6r att borra ett tv\\xe5 kilometer djupt h\\xe5l i havsbottnen. Detta f\\xf6r att b\\xe4ttre f\\xf6rst\\xe5 sig p\\xe5 hur jorden fungerar och hur klimatet varierar. H\\xf6r ocks\\xe5 om hur h\\xe4xjakten forts\\xe4tter i Sverige \\xe4n idag, hur det ser ut i den f\\xf6rbjudna zonen runt det havererade k\\xe4rnkraftsverket i Tjernobyl, om l\\xe4kemedelsbiverkningar som en stor anledning till att m\\xe5nga l\\xe4ggs in p\\xe5 sjukhus, om Arktis kuster som \\xe4ts upp av varmare havsvatten, och om kirurger som inte blir stadigare p\\xe5 hand efter n\\xe5gra glas.

Lyssna p\\xe5 alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Stilla Havet utanf\\xf6r Costa Rica har en grupp forskare givit sig ut f\\xf6r att borra ett tv\\xe5 kilometer djupt h\\xe5l i havsbottnen. De ska ta upp stenmaterial fr\\xe5n den djupare liggande delen av jordskorpan f\\xf6r att d\\xe4rigenom f\\xe5 en b\\xe4ttre f\\xf6rst\\xe5else f\\xf6r hur jorden fungerar och om hur klimatat varierar.

\\n

Borrprovet som ber\\xe4knas komma upp inom ett par veckor kommer att bli det n\\xe4rmsta n\\xe5gon n\\xe5gonsin har kommit till den heta delen av jordklotet som kallas f\\xf6r manteln.

\\n

\\n

M\\xe5nga patienter, som l\\xe4ggs in p\\xe5 sjukhus i Sverige g\\xf6r inte det f\\xf6r att de \\xe4r sjuka, utan f\\xf6r att de har \\xe4tit mediciner och f\\xe5tt biverkningar.

\\n

Enligt en studie gjord i Boston skulle detta l\\xe4tt kunna undvikas med ett enkelt varningssystem. Varningar skulle hindra utskrivning av vissa mediciner s\\xe4rskilt bland \\xe4ldre.

\\n

\\n

Kusterna runt Arktis \\xe4ts snabbt upp av allt varmare havsvatten som drar med sig vattnet och drar ner sediment i det arktiska havet. I snitt en till tv\\xe5 meter av stranden f\\xf6rsvinner varje \\xe5r - p\\xe5 sina h\\xe5ll s\\xe5 mycket som 20 meter.

\\n

Det visar den f\\xf6rsta totala sammanst\\xe4llning av l\\xe4get utmed hela den arktiska kustremsan som presenteras i veckan av Internationella arktiska vetenskapliga kommittén IASC. Det \\xe4r s\\xe5 enkelt att n\\xe4r permafrosten sm\\xe4lter s\\xe5 blir jorden instabil, s\\xe4ger geokemisten Volker Rachold:

\\n

\\n

Man blir inte stadigare p\\xe5 handen av ett par j\\xe4rn, inte heller dagen efter, rapporterade Vetenskapsradion om i veckan:

\\n

\\n

Detta kanske verkar sj\\xe4lvklart f\\xf6r vissa, och det fick Brunchrapportens Henrik Torehammar att reagera s\\xe5 h\\xe4r, vid ett samtal med M\\xe5rten Sager, doktor i vetenskapsteori vid G\\xf6tebors universitet:

\\n

 

\\n

S\\xe5 h\\xe4r i p\\xe5sktider med olika traditioner som h\\xf6r p\\xe5sken till brukar en och annan liten rosenkindad p\\xe5skk\\xe4rring komma och knacka p\\xe5. Och kanske ser vi det just s\\xe5 - rara traditioner knutna till en h\\xf6gtid.

\\n

Men enligt folklivsforskaren Ebbe Sch\\xf6n, ligger samma psykologiska och sociala mekanismer som l\\xe5g bakom forna tiders h\\xe4xjakt, idag bakom vuxenmobbning, ryktesspridning och syndabockst\\xe4nkande. Vetenskapsradion Forums Urban Bj\\xf6rstadius har tr\\xe4ffat Ebbe Sch\\xf6n.

\\n

 

\\n

N\\xe4sta vecka \\xe4r det 25 \\xe5r sedan k\\xe4rnkraftverkhaveriet i Tjernobyl, den 26 april 1986. Vetenskapsradions program Kossornas planet har bes\\xf6kt den f\\xf6rbjudna zonen runt Tjernobyl, och programledaren Lena Nordlund ber\\xe4ttar f\\xf6r Veckomagasinet om resan.

\\n

 

'