Matematik i virkeligheden

Published: March 2, 2019, 11 p.m.

Synes du også, at matematik er svært at forstå - og måske ret kedeligt? Det første er vi på redaktionen enige i; vi har alle kæmpet med det der matematik! Men der er matematik bag nærmest alt fra vejrudsigter, forsøg med at omdanne cellulose til biobenzin, epidemiologi og politik. Så alene af den grund er matematik ikke spor kedeligt!

Men for at gå lidt 'let' til det, bruger vi matematisk modellering som gennemgående emne. Her fortæller Lone Simonsen, hvad man gør, når truslen om en pandemi, som f.eks. SARS, rammer verden? Og hvordan man reducerer børnedødelighed?
Jesper Hansen fortæller bl.a. om lab on a chip; et slags laboratorium på størrelse med en kuglepen. Det bruger man til at tage blodprøver fra dyr; for at tjekke om de er syge. Ret smart! Natasja Nielsen fortæller om enzymkinetik, som hun har brugt til at prøve at forvandle cellulose om til biobenzin.

Du kan også høre om matematikangst, en gymnasielinje på Ordrup Gymnasium hvor man kan læse matematik og musik, Michaelis–Menten ligningen samt om kapillærkraft.

Du kan her læse Vagn Lundsgaard Hansen artikel: Din verden er fyldt med matematik. Og hvis du er blevet interesseret i 12-tone musik, så tjek f.eks. Arnold Schoenbergs Piano Concerto, Op. 42 fra 1942. Det kan du læse om her i den engelsksprogede Wikipedia.

VI HØRER OGSÅ MEGET GERNE FRA DIG, hvis du har idéer, kommentarer eller andet, du gerne vil dele. Skriv på Facebook eller her på mailen: nalle@polykrom.media. Og vi kommer glad og gerne ud på f.eks. din skole, gymnasie osv. for at fortælle om NATURLIGVIS og/eller naturvidenskabelig formidling :)

Værter: Cecilie Magnussen & Nalle Kirkvåg. Sounddesign: Frederik Stilling.