Insecuritate emoțională și social media. Cu Nora Lefter. Mind about You (Ep. 8)

Published: Oct. 19, 2020, 11:41 a.m.

Date internaționale și naționale arată cum prezența în rețelele sociale a crescut exponențial în ultimii ani și se estimează că va crește în continuare. Facebook este de departe cea mai folosită rețea de socializare, cu peste 2.32 bilioane de utilizatori activi lunar la nivel global, dintre care 9,8 milioane din țara noastră, urmată de youtube și instagram. O persoană petrece zilnic în medie 3 ore pe rețelele de socializare și mesage. Pentru mulți consumul de rețele sociale vine din dorința de informare, însă linia care face diferența între consum și dependență este destul de fină. Te-ai întrebat vreodată care este relația ta cu rețelele de social media? Este doar o formă de informare și de conectare socială sau a devenit o formă de evadare din viața reală? De ce, prezența în viața reală și construirea de relații autentice protejează sănătatea mentală și previne alunecarea în dependența de rețelele sociale? 

Sunt Mara Bria și te invit te invit alături de colega mea Nora Lefter, psihoterapeut la Mind Education la o conversație despre rostul și costurile consumului de rețele sociale.

Studii discutate:

Kircaburun, K., Griffiths, M.D. (2018). The dark side of internet: Preliminary evidence for the associations of dark personality traits with specific online activities and problematic internet use. J Behav Addict. Dec 1;7(4):993-1003. doi: 10.1556/2006.7.2018.109. 

Ivie, E. J., Pettitt, A., Moses, L. J., & Allen, N. B. (2020). A Meta-Analysis of the Association Between Adolescent Social Media Use and Depressive Symptoms, Journal of Affective Disorders, doi: https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.06.014

Music: Matei Sax. Rage