Conversații dificile în sistemul public. Cu Roxana Dan (S. 2, Ep. 10)

Published: Nov. 22, 2021, 1:26 p.m.

Într-un top al celor mai stresante profesii, cele asociate domeniului juridic se regăsesc între primele 10 poziții, iar un studiu al Universității Johns Hopkins arată faptul că, din peste 100 de roluri profesionale, avocații sunt cei mai predispuși spre depresie. Tensiunea din sălile de judecată, consumul emoțional pe care îl presupune luarea deciziilor cu mize mari, impactul traumatic al infracțiunilor și poveștilor de viață la care sunt expuși cei din domeniul juridic, oboseala cronică și orele puține de somn, sunt doar câteva dintre realitățile care zdruncină echilibrul emoțional al profesioniștilor din justiție. 

Așa se face că cele mai mari riscuri asociate domeniului juridic sunt cele care amenință sănătatea mintală: insomniile, stresul, sedentarismul, diferite tipuri de dependențe etc. Mai mult decât atât, expunerea îndelungată la traumele clienților conduce, potrivit studiilor, la depresie cronică și scăderea performanței în muncă, or, societatea mizează tocmai pe rațiunea profesioniștilor din justiție.

Încrederea este un proces care se construiește prin conversații dificile; și de multe ori, un aspect care poate bloca aceste conversații dificile este fragilitatea sănătății emoționale. Însă cum este aceasta abordată în domeniul public?

Acest episod Mind Education Podcast este o discuție despre rostul conversațiilor dificile și al sănătății emoționale în spațiul profesional, în domeniul juridic. O am alături pe Roxana Dan, judecător în cadrul Judecătoriei Cluj Napoca și președintele secției civile. Roxana este de asemenea doctorand în drept civil la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și este atent implicată în viața comunității din care face parte din dorința de a contribui la evoluția societății românești.

Music: Matei Sax: Cubano Loco (Official Audio) I I MSX