Artă, cultură și stare de bine. Cu Mihai Mateiu și Sergiu Tuhuțiu (S. 2, Ep. 3)

Published: Sept. 20, 2021, 9:45 a.m.

De ce arta și cultura sunt strâns legate de starea de bine? De ce emoțiile facilitate prin contexte bogate în artă și cultură ne apropie mai mult de noi  și de ceilalți? Ce înseamnă obișnuințe culturale și cum le putem păstra în viața cotidiană?

Experiențele facilitate de artă și cultură, similar prezenței în natură, sunt una dintre cele mai revigorante activități care contribuie la starea de bine. Emoțiile trăite prin experiențele culturale simplifică de fapt conectarea profundă cu noi, de la a ne înțelege și a ne regla mai bine emoțiile până la a răspunde nevoilor emoționale profunde (de armonie, frumos, sens, apartenență). Este mai puțin probabil să retrăim în minte o ceartă cu cineva drag în mijlocul unui concert captivant, de exemplu, la fel cum viața capătă altă perspectivă după o lectură fascinantă.

Tot arta si cultura ne fac mai deschiși și dispuși să simțim dincolo de lumea personală; să ieșim din centrarea pe sine, să oprim mintea să se îngrijoreze și să fim mai dispuși să contribuim. De exemplu, prin artă și cultură trăim emoții intense, de transcendență, ca cea de admirație, încântare, surpriză. Emoții care, conform studiilor*, contribuie mult mai mult la starea de bine față de altele mai familiare, ca cea de bucurie. La fel, muzica ne face să fim mai empatici, mai deschiși să ne conectăm cu ceilalți.

În acest episod aniversar Mind Education Podcast explorăm, împreună cu Mihai Mateiu și Sergiu Tuhuțiu rostul artei și culturii asupra stării de bine. Mihai Mateiu este manager cultural și inițiatorul proiectului Flux. Sergiu Tuhuțiu este pianist, producător muzical și inițiatorul unor proiecte apreciate precum Piano Colours sau In Memoriam Dinu Lipatti.

min. 13:25 - A facilitat schimbarea din ultimul timp apropierea sau redefinirea a ceea ce este important și valoros pentru noi? Și în contextul acestei discuții, de a aprecia mai mult contribuția artei și culturii la starea de bine?

min. 19:58 - De ce anume avem nevoie ca să păstrăm arta și cultura aproape de noi?

min. 26:44 - Ce înseamnă o viață culturală, concretă?

min. 38:41 - Este arta și cultura o experiență singuratică sau are nevoie de comunități? Și de ce anume e nevoie pentru a crea comunități culturale?

*Anderson, C. L., Monroy, M., & Keltner, D. (2018). Awe in nature heals: Evidence from military veterans, at-risk youth, and college students. Emotion, 18(8), 1195–1202. https://doi.org/10.1037/emo0000442

Allain de Botton (2019). Arhitectura fericirii. Ed. Vellant.

Music: Sergiu Tuhuțiu. No Final Answer